Nowatorski pomysł na kosmetyki do twarzy z serwatki został opracowany przez krakowskich naukowców. Receptura oparta na białkach serwatkowych i innych naturalnych składnikach ma zmniejszać ilość i głębokość zmarszczek oraz nawilżać i odżywiać skórę.
Nad serwatkowymi kosmetykami pracowali dr inż. Małgorzata Tabaszewska i prof. dr hab. inż. Tadeusz Grega z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie oraz dr inż. Elżbieta Sikora z Politechniki Krakowskiej. Skomponowane według krakowskiej receptury kosmetyki zostały zaprezentowane w ramach konkursu „Eureka! DGP – odkrywamy polskie wynalazki”.
Serwatka jest naturalnym produktem ubocznym mleczarstwa, a białka serwatkowe to surowiec, który może mieć szerokie zastosowanie w kosmetyce. Zaprezentowane kosmetyki zawierały koncentrat tych białek i jak zapewniają naukowcy kompleksowo wpływają na stan skóry. Doktor Tabaszewska wyjaśnia działanie tych białek. Białka o małej masie cząsteczkowej mogą wnikać przez skórę do jej głębszych warstw i w ten sposób wpływają na nawilżenie i odżywienie skóry. Z kolei białka o dużej masie cząsteczkowej pozostają na powierzchni skóry, a cienka, ale szczelna warstwa kosmetyku, zapobiega utracie wody.
Odpowiednio nawilżona skóra wygląda zdrowiej i młodziej, zmarszczek jest mniej, a te, które widać, są płytsze. Nowa emulsja zawierająca koncentrat białek serwatkowych składa się wyłącznie z surowców naturalnych. Jest to nowatorski pomysł, który czeka na komercjalizację. Kosmetyki naturalne, ekologiczne od kilku lat cieszą się dużą popularnością. Współcześni konsumenci są bardzo wymagający. Wymagania te dotyczą zarówno jakości produktu jak i efektywności ich działania, dlatego naukowcy zrobili wszystko, aby kosmetyk był bezpieczny dla użytkowników i spełniał najwyższe standardy.
Zdaniem badaczy przeniesieniem produkcji nowego kosmetyku ze skali laboratoryjnej na półtechniczną, a potem wdrożeniem i sprzedażą powinni być zainteresowani mali i średni przedsiębiorcy. Proces technologiczny nie wymaga bardzo kosztownego sprzętu.