W ostatnim czasie sporo mówi się o żywności bez glutenu dla osób, które są na niego uczulone. A bezglutenowe kosmetyki? Okazuje się, że są coraz popularniejsze, ale nie każdy wie, dlaczego warto ich używać ani komu są polecane.
Glutenu powinny unikać osoby chore na celiakię i uczulone na zboża znajdujące się w wielu produktach żywnościowych. W ostatnich kilku latach dieta bezglutenowa stała się jednak po prostu modna i wielu ludzi stosuje ją bez żadnego szczególnego powodu. Specjaliści apelują nawet, by nie przechodzić na nią bezpodstawnie, ponieważ można w ten sposób zaszkodzić organizmowi.
Sam gluten jest mieszanką białek występujących w zbożach – gliadyny i gluteniny. W przemyśle spożywczym wykorzystuje się je do nadania produktom odpowiedniej konsystencji. Warto jednak wiedzieć, że gluten występuje również w kosmetykach. To informacja szczególnie istotna dla osób uczulonych na ten składnik. Zdarza się, że nawet przy diecie, z której wyłączony jest gluten, nadal widoczne są u nich objawy alergii. Może to wynikać właśnie ze stosowania nieodpowiednich preparatów kosmetycznych. Na które kosmetyki zwrócić największą uwagę?
Gluten bywa składnikiem lakierów do włosów. W tych produktach jest szczególnie niebezpieczny, ponieważ w momencie rozpryskiwania z łatwością dostaje się do dróg oddechowych i może je podrażnić. Eksperci ostrzegają też przed kremami do rąk z glutenem, ponieważ niewchłonięty krem może dostać się do jedzenia. U osób z silnym uczuleniem nawet tak niewielka ilość spowoduje nieprzyjemne dolegliwości. Ponieważ trudno kontrolować szybkość wchłaniania się kremu, należałoby zupełnie zrezygnować z jego stosowania.
Na gluten należy uważać również podczas stosowania wszelkich kosmetyków zawierających ekstrakty. To właśnie do produkcji ekstraktów kosmetycznych najczęściej dodawana jest ta substancja. Obecność glutenu jest przydatna, ponieważ zawiera on spore ilości lipidów, które mają właściwości silnie nawilżające i regenerujące. W ten sposób gluten ma korzystny wpływ na odbudowę i optymalną pielęgnację naskórka. Natomiast jako zagęstnik gluten wykorzystywany jest przy wytwarzaniu pomadek i past do zębów. W tym ostatnim przypadku ryzyko wystąpienia objawów nietolerancji glutenu jest wyjątkowo duże, bo podczas mycia zębów łatwo jest połknąć pastę i wprowadzić gluten do przewodu pokarmowego.